Vinnare 2014

Under en stor galakväll den 20 mars presenterades vinnarna i svenska mästerskapen i direktmarknadsföring, Guldnyckeln 2014. Här är alla vinnarna i samtliga kategorier samt av Guldnyckelns pris för ”best-in-show” – Diamantnyckeln.

Diamantnyckeln

Är du Klaus-Heidi?

Uppdragsgivare: Lufthansa

Byrå: DDB Stockholm

Arbetsgrupp:
Account Director: Charlotte Lusiak, DDB Stockholm
Account Manager: Katarina Mohlin, DDB Stockholm
Copy: Daniel Vaccino, DDB Stockholm
AD: Joakim Khoury, DDB Stockholm
AD: Patrik Pagréus, DDB Stockholm
AD: Daniel Mencák, DDB Stockholm
Copy: Jens Thelfer, DDB Stockholm
AD Assistent: Oskar Pernfeldt, DDB Stockholm
Digital Planner: Christoffer Mård, DDB Stockholm
Produktionsledare: Katarina Bäcklind, DDB Stockholm
Web Developer: Alexander Ekman, DDB Stockholm
Web Developer: August Björnehag, DDB Stockholm
Designer: Martin Runfors, DDB Stockholm
Repro: Christina Björnehag, DDB Stockholm
Executive Creative Director: Jerker Fagerström, DDB Stockholm
Creative Director: Magnus Jakobsson, DDB Stockholm
Creative Director: Fredrik Simonsson, DDB Stockholm
Executive Producer: Stefan Falk, DDB Film
Film Producer: Mattias Coldén, DDB Film
Regissör: Kalle Haglund, DDB Film
DOP: Johannes Berner, DDB Film
DOP: Mikael Göthage, DDB Film
Editor: Harris Badic, DDB Film
Online Artist: Johannes Gustavsson, DDB Film
Grading: Smoke and Mirrors
Sound & Music: Plop
Marketing Specialist: Magnus Engvall, Lufthansa Sverige
PR: Gustav Dahlgren, Burson-Marsteller
PR rådgivare: Simon Strand, DDB Stockholm

Sammanfattning:
Genom att sälja drömmen om Berlin snarare än det billiga Berlin, ville Lufthansa stärka sina aktier på denna konkurrensutsatta och pris-fokuserade rutt. Med svenskarnas välkända förkärlek till staden som grund erbjöd vi ett nytt liv i Berlin inkl. biljett, lägenhet, språkkurs med mera: allt betalt av Lufthansa. För att vinna behövde du bevisa att du verkligen ville bli Berlinare och det gjorde du genom att juridiskt byta namn till Klaus-Heidi, en hen-vänlig sammanslagning av två tyska förnamn. Utmaningen lanserades i en integrerad kampanj, men utan köpt media. Klaus-Heidi skapade rubriker i bl.a. Economist, Spiegel, Huffington Post, AFP och Russia Today. Kampanjen fick 240 miljoner impressions världen över och stod för 25 % av Lufthansas mentions i sociala medier globalt. 41 svenskar mellan åldrarna 19 och 67 bytte namn. 41 fick ett personligt silver-kort med 60 000 poäng som tröst. Vinnaren Klaus-Heidi Andersson från Fjugesta fick ett officiellt välkomnande av Berlins borgmästare.

Motivering:
1963 hyllade John F Kennedy ett helt folk med vad som skulle bli ett av världens mest klassiska citat: ”Alla fria människor, var de än lever, är medborgare i Berlin och således känner jag, som en fri människa, stolthet över orden Ich bin ein Berliner!”. 50 år senare lanseras nu nästa milstolpe. Idag säger den modigaste av människor, den enda sanna fria svensken, kvinna som man… Ich bin Klaus-Heidi!


Huvudkategorier

Detaljhandel

Guld – Modereturen

Uppdragsgivare: Farsta Centrum

Byrå: John Doe

Arbetsgrupp: John Doe

Sammanfattning:
Under hösten bombarderar modebranschen oss med reklam. Ny säsong är lika med nya kollektioner, från alla – samtidigt. Ut med det gamla, in med det nya – och slit-och-släng-samhället vinner ny mark. Faktum är att den genomsnittlige svensken slänger 8 kg kläder i soporna varje år. Farsta Centrum ville slå två flugor i en smäll. Att driva försäljning under årets starkaste period är så klart ett måste. Samtidigt ville man nå ut med sitt miljötänk och få människor att förstå att man jobbar aktivt med hållbarhetsfrågan. Vi var övertygade om att även konsumenterna vill bidra till ett mer hållbart samhälle. För att få dem att gå från ord till handling behövde vi bara sänka trösklarna och öka incitamentet. Genom Modereturen skapade vi en win-win-win-situation. Vi hjälpte människor att bidra till ett mer hållbart samhälle, vi drev trafik och försäljning i Farsta Centrum och vi såg till att ”gamla” kläder inte hamnade på soptippen, utan hos människor som verkligen behövde dem.

Motivering::
Guldnyckeln i kategorin Detaljhandel går till en effektiv kampanj som i en föränderlig värld både engagerar och gör gott. Man visar helt enkelt att ett grönt tankesätt är det nya svarta.

Silver – Porteur streetsale

Uppdragsgivare: Porteur

Byrå: M&C Saatchi

Arbetsgrupp: M&C Saatchi

Sammanfattning:
Som nystartat cykelmärke i en redan mättad bransch är det svårt att få uppmärksamhet. Framförallt när det inte finns någon mediabudget. Tack vare att Porteur har en unik design lyckades vi skapa ett samtalsämne som till och med sträckte sig långt utanför den tilltänkta målgruppen, cyklister. Vi hittade ett nytt, oanvänt media som cyklister omedvetet letar efter varje dag på väg till jobbet: Cykelbanan. Med hjälp av lite vattenlöslig ECO-färg och pensel förvandlade vi cykelsymbolerna i vägrenen till annonser med 10 % rabatt. Men du var tvungen att vara snabb – när den vattenlösliga färgen regnade bort försvann även rabatten.

Brons – För dina sinnen

Uppdragsgivare: Jotun Sverige

Byrå: Stendahls Reklambyrå

Arbetsgrupp:
Creative Director: Ylva Nestmark
PR: Annie Gustavsson
Projektledare: Ann-Sophie Claesson
Projektledare: Andreas Gunberg
Formgivare/Designer/AD: Kristian Gonzales
AD: Kajsa Arnoldson
Copy: Martin Lindestaf
Originalare: Monica Wiridén
Projektledare: Tobias Hinton, Göteborgs Tryckeriet

Sammanfattning:
Upplevelsen av en färg stannar inte vid det visuella, utan inspirerar alla sinnen. Det var den insikten som låg bakom vår idé att låta chefskonditorn på NK Konditori, tillika guldmedaljör i matolympiaden, Stefan Johnson-Petersén, översätta och tolka höstens kulörnyheter från Lady till en unik smakserie. På temat ”För dina sinnen” förpackades smakerna i form av macarons i en exklusivt designad ask adresserat till en noga utvald målgrupp. Det annorlunda greppet, med syfte att väcka nyfikenhet på säsongens kulörnyheter och lansera effektfärgen Lady Design på svenska marknaden fick snabbt stor uppmärksamhet i sociala kanaler hos målgruppen som var Sveriges största bloggare och redaktörer inom inredning, livsstil och design.


Finans och Försäkringar

Guld – Norra Stå

Uppdragsgivare: Nordic Guarantee

Byrå: Volt Reklambyrå

Arbetsgrupp:
AD: Michael Lee Bjerkö
Kreatör: Anton Lipovskoy
Copy: Petter Nylind
Produktionsledare: Susanne Göthberg
Projektledare: Magnus Tengzelius
Marknadschef: Katarina Jordell Rimmerfeldt, Nordic Guarantee

Sammanfattning
När försäkringsbolaget Nordic Guarantee – som bland annat erbjuder försäkringar och garantier riktade mot bygg- och fastighetsbranschen – ville bjuda sina bästa kunder på Sveriges VM-kvalmatch mot Irland, blev vi ombedda att göra själva inbjudan. De inbjudna var VD:s och ekonomichefer – personer som ständigt får reklam, inbjudningar och annat som pockar på uppmärksamheten på sitt skrivbord. Så det gällde för oss att göra något som stack ut ur mängden. Med en bit av det legendariska Norra Stå – vår tidigare nationalarena Råsunda fotbollsstadions mest berömda läktare – bjöd Nordic Guarantee sina kunder på ett stycke byggnads- och fotbollshistoria, och bjöd samtidigt in till att från bästa läktarplats bevittna när nästa kapitel skrevs: Svenska fotbollslandslagets första tävlingsmatch på nybyggda nationalarenan. En inbjudan värd att både spara och svara på.

Motivering:
Årets vinnare i Finnas och försäkring tar oss med på en historisk resa in i framtiden och har lyckats mejsla fram ett tungt DR man inte gärna slänger i pappersinsamlingen.

Brons – Se det med egna öron

Uppdragsgivare: HSB Göteborg

Byrå: Welcom i Göteborg

Arbetsgrupp:
Creative Director: Jonas Sjövall
Copy: Niclas Hallgren
Account Manager: Anna Rosenqvist
Final Arts: Marie Backhall
PR-Strateg: Peter Wennö
Webbproducent: Erik Andersson
AD: Nils Gustafsson
Account Director: Ulrika Brinkenberg
Ljudproduktion: Per Nordbring, TMP Media Group Ljudproduktion
Fotograf: Lennart Sjöberg

Uppdragsgivare: Marika Ogrelius, HSB Göteborg

Sammanfattning:
HSB Göteborg planerar fyra nya och till sin karaktär skiftande bostadsområden inom de närmaste åren. De vill öka kännedomen om dessa samt få in intresseanmälningar redan så här tidigt i processen. I samma kampanj vill man också marknadsföra bosparande. Kampanjen ska rymmas inom HSB Göteborgs långsiktiga koncept ”Framtidens boende”. Hur säljer man en lägenhet som inte finns? Kunde vi hjälpa målgruppen att själva måla upp bilden av sitt framtida drömboende? Ungefär som när man lyssnar på en ljudbok? Kampanjen döptes till ”Se det med egna öron” och uppmanade målgruppen att plocka upp sina smartphones, ploppa in hörlurarna och följa med på en imaginär rundvandring på byggplatsen och sitt framtida bostadsområde.

Brons – Sveriges första bankapp för företag

Uppdragsgivare: SEB

Byrå: MRM Stockholm

Arbetsgrupp:
Account Director: Marie Carlén, McCann Stockholm
Account Director: Lykke Ravnell, MRM Stockholm
Digital Director: Christopher Hammarbäck, MRM Stockholm
AD: Christian Söderholm, MRM Stockholm
AD: Patrik Reutersköld, McCann Stockholm
Copy: Johan Söderberg, MRM Stockholm
Copy: Hanna Belander, McCann Stockholm
Original: Petra Nilsson, McCann Stockholm
Account Manager: Tina De Geer, McCann Stockholm
Account Manager: Elin Hedensjö, MRM Stockholm
Account Manager: Sofia Finnman Larsson, MRM Stockholm
Account Manager: Karolina Tysell, MRM Stockholm
Designer: Sara von Platen, MRM Stockholm
Designer: Tobias Vermehern, MRM Stockholm
Technical Director: Marcus Mackie Johansson, MRM Stockholm
Developer: Johan Ardlin, MRM Stockholm
Interaktionsdesigner: Eric Gullberg, MRM Stockholm
Executive Creative Director: Johan Blomström, MRM Stockholm
Planner: Carl-Johan Schultz, MRM Stockholm
Director/Producer: Peter Wengström, ABLE
Marketing Campaign Manager: Lotta Hammarberg, SEB

Sammanfattning:
Den digitala upplevelsen har blivit en viktig, om inte avgörande faktor, när man väljer bank. Så när vi i en kampanj skulle få fler småföretagare att välja SEB, valde vi att låta en ny bankapp för företag från SEB spela huvudrollen. Under parollen ”Det ska vara enkelt att driva eget” spelade vi på att småföretagare får mer tid över genom att de kan sköta sina bankärenden var och när de vill. Resultat: • Primärmålet att generera nya företagskunder överträffades med 10 %, vilket var 65 % högre än normalt inflöde. • Som delmål sattes att sälja företagsbetalda försäkringar, vilket överträffades med 298 %.


Produkttillverkning

Guld – En kuverthistoria på liv och död

Uppdragsgivare: Bong

Byrå: Mecka

Arbetsgrupp:
Projektledare: Anders Kåpe
AD: Elin Lindecrantz
Copy: Martin Rynvik
Webbutvecklare: Andreas Gotfredsen
Originalare: Håkan Wendin
Produktionsledare: Klas Frick
Fotograf: Superstudio
Senior Sales Account Manager: Henrik Wahlgren, Bong Sverige AB

Sammanfattning:
Kreatörer på reklambyråer i Sverige tycker ofta att kuvertet är en ganska tråkig produkt. Nuförtiden fokuserar man ofta på digitala lösningar för sina idéer. I den kreativa fasen glöms kuvertet ofta bort. Kuvertföretaget Bong ville påminna om kuvertets förmåga att agera budbärare och väcka känslor. Genom att leda dem till en plats där kuvertet fick vara i fokus skulle fler uppmärksamma de speciallösningar som kuvertföretaget Bong kan erbjuda. Så vi lät kuvertet berätta en historia. Om kreatören själv. Genom 12 specialdesignade kuvert gjorde vi kuvertet till hjälten i historien om reklamarens liv. Utskicket ledde mottagaren vidare till en kampanjwebb med ytterligare inspiration och produktfakta. Resultat: 700 personer fick utskicket. Målsättningen var 500 unika besök på kampanjsajten inom en månad. Inom tre veckor hade sajten haft 1035 besök av 833 unika besökare. 67 % över vår målsättning. 20 % av besökarna kom genom sociala hänvisningar.

Motivering
Vem har sagt att du bara har en chans att göra ett första intryck? Gör du det så här pass bra och kul, kan det ju bli hela 12 stycken.

Silver – How to become The Security Hero

Uppdragsgivare: MW Security

Byrå: GarbergsMalmö

Arbetsgrupp:
AD: Lina Andersson
Projektledare: Linda Renulf
Creative Director: Malin Wikerberg
Originalare: Martin Björnson
Produktionsledare: Nina Israelsson
Copy: Paola Pellettieri
Originalare: Petra Jensen
Retuschör: Stefan Ohlsson, Le Nord AB

Sammanfattning:
MW Security, expert på stöldskyddslösningar inom detaljhandeln, behövde hitta ett nytt angreppssätt för att nå säkerhetschefer på internationella butikskedjor och varuhus i Europa. Något som ofta är en lång process. För att snabbare fånga säkerhetschefernas uppmärksamhet skickade vi ut The Security Hero Toolbox med budskapet How to become a Security Hero. Och förklarade att MW Security är för säkerhetschefer vad Q är för James Bond; MW Security gör säkerhetschefer till säkerhetshjältar. I The Security Hero Toolbox fanns tre attraktiva agent gadgets som var inlåsta i olika stöldskyddslösningar från MW Security samt en uppmaning om att boka ett möte. Vid bokat möte fick man bland annat en demonstration där stöldskydden låstes upp så att man fick loss sina agent gadgets och kunde börja använda dem. I tre av länderna där kampanjen gick hade utskicken över 60% i svarsrate.

Brons – Spapaketet

Uppdragsgivare: Forbo

Byrå: Valentin och Byhr

Arbetsgrupp:
AD: Albin Larsson
Copy: Johan Nathell
Produktionsledare: Renée Lundbäck
Designer: Peter Holmberg

Sammanfattning:
Forbo är en av världens största golvtillverkare. Vi fick uppdraget att hjälpa dem lansera sin nya våtrumskollektion – Spirit of Spa. Detta gjordes med ett DR som gick ut till landets ledande arkitektkontor. Kampanjen pågick under september 2013 och kompletterades slutligen av Forbos säljkår, som fortsatte bearbetningen av de utvalda intressenterna.


Resor, transporter och fordon

Guld – Är du Klaus-Heidi?

Uppdragsgivare: Lufthansa

Byrå: DDB Stockholm

Arbetsgrupp:
Account Director: Charlotte Lusiak, DDB Stockholm
Account Manager: Katarina Mohlin, DDB Stockholm
Copy: Daniel Vaccino, DDB Stockholm
AD: Joakim Khoury, DDB Stockholm
AD: Patrik Pagréus, DDB Stockholm
AD: Daniel Mencák, DDB Stockholm
Copy: Jens Thelfer, DDB Stockholm
AD Assistent: Oskar Pernfeldt, DDB Stockholm
Digital Planner: Christoffer Mård, DDB Stockholm
Produktionsledare: Katarina Bäcklind, DDB Stockholm
Web Developer: Alexander Ekman, DDB Stockholm
Web Developer: August Björnehag, DDB Stockholm
Designer: Martin Runfors, DDB Stockholm
Repro: Christina Björnehag, DDB Stockholm
Executive Creative Director: Jerker Fagerström, DDB Stockholm
Creative Director: Magnus Jakobsson, DDB Stockholm
Creative Director: Fredrik Simonsson, DDB Stockholm
Executive Producer: Stefan Falk, DDB Film
Film Producer: Mattias Coldén, DDB Film
Regissör: Kalle Haglund, DDB Film
DOP: Johannes Berner, DDB Film
DOP: Mikael Göthage, DDB Film
Editor: Harris Badic, DDB Film
Online Artist: Johannes Gustavsson, DDB Film
Grading: Smoke and Mirrors
Sound & Music: Plop
Marketing Specialist: Magnus Engvall, Lufthansa Sverige
PR: Gustav Dahlgren, Burson-Marsteller
PR rådgivare: Simon Strand, DDB Stockholm

Sammanfattning:
Genom att sälja drömmen om Berlin snarare än det billiga Berlin, ville Lufthansa stärka sina aktier på denna konkurrensutsatta och pris-fokuserade rutt. Med svenskarnas välkända förkärlek till staden som grund erbjöd vi ett nytt liv i Berlin inkl. biljett, lägenhet, språkkurs med mera: allt betalt av Lufthansa. För att vinna behövde du bevisa att du verkligen ville bli Berlinare och det gjorde du genom att juridiskt byta namn till Klaus-Heidi, en hen-vänlig sammanslagning av två tyska förnamn. Utmaningen lanserades i en integrerad kampanj, men utan köpt media. Klaus-Heidi skapade rubriker i bl.a. Economist, Spiegel, Huffington Post, AFP och Russia Today. Kampanjen fick 240 miljoner impressions världen över och stod för 25 % av Lufthansas mentions i sociala medier globalt. 41 svenskar mellan åldrarna 19 och 67 bytte namn. 41 fick ett personligt silver-kort med 60 000 poäng som tröst. Vinnaren Klaus-Heidi Andersson från Fjugesta fick ett officiellt välkomnande av Berlins borgmästare.

Motivering:
Strategi, kreativitet och resultat när det är som bäst. Kombinera det med innovation och nytänkande och du kan sätta ditt unika namn i Guldnyckelns historia!

Silver – Interwheel ”99,5%”

Uppdragsgivare: Interwheel Sweden AB

Byrå: Clara Reklambyrå AB

Arbetsgrupp:
Copy: Åsa Jernfält
AD: Olle Olsson
Kundansvarig: Jan Svensson
Produktionsledare: Ulrika Evensson
Formgivare: Robert Hammar
Originalproducent: Beatrice Almström
Projektledare: Henric Byström, Sticky Beat AB

Sammanfattning:
Interwheel är ett grossistföretag inom däck- och fälgbranschen. Kunderna består av ca 500 bilhandlare i Sverige. Uppdraget bestod dels i att skapa ökad kännedom om Interwheels koncept samt att hjälpa säljarna få personligt möte med nya prospekt. Mål: öka antalet nya kunder/affärer. Kampanjen bestod av DR i två steg. Personligt adresserade plastpåsar skickades ut och i påsen låg en sked med ett litet meddelande. DR nr två bestod av en specialdesignad tårtkartong innehållande en Interwheel-tårta med en ätbar QR-kod i mitten. På tårtkartongen stod ett antal viktiga fakta samt uppmaningen att mottagaren skulle scanna QR-koden. Koden ledde till Interwheels eget mobilspel; ett klassiskt bilspel. Där kunde man tävla om en resa till Monzabanan i Italien. Några dagar senare ringde Interwheels säljare för att boka ett möte.

Brons – Gotland – Jorden runt på en ö

Uppdragsgivare: Destination Gotland

Byrå: Hillmarketing

Arbetsgrupp:
Projektledare: Björn Pettersson
Copy: Fredrik Skölfman, Henrik Näsman
AD: Mark Ingelse
Produktionsledare: Helen Linde
Creative Technologist: Robin Jacobsson
Webb AD: Magnus Larsson
AD: Edvin Holm
VD: Daniel Hillström

Sammanfattning:
Destination Gotlands framgångsrika kampanj ”Gotland – Jorden runt på en ö” lanserades på stortavlor, bussar, tunnelbanetåg, annonser och i sociala medier under våren 2013. Kampanjen gick ut på att visa gotländska platser som liknar kända utländska platser. Under sommaren önskade Destination Gotland att förlänga kampanjen och skapa lokala ambassadörer samt driva trafik till destinationgotland.se. En fototävling lanserades för allmänheten som anknöt till kampanjtemat ”Gotland – Jorden runt på en ö”. Tävlingen gick ut på att fotografera en plats på Gotland som liknar utomlands och publicera den på www.gotlandjordenrunt.se eller via Instagram. Tävlingen blev en formidabel succé. 2 200 bidrag lämnades in, kampanjsajten hade 61 316 unika besökare och besökarna spenderade i snitt 1 minut och 13 sekunder på sajten. Dessutom ökade antalet likes på Destination Gotlands Facebooksida med 48 procent under kampanjperioden.


Samhällsservice, skolor samt ideella organisationer

Guld – Natalia Project

Uppdragsgivare: Civil Rights Defenders

Byrå: RBK

Arbetsgrupp:
CEO: Mathias Wikström
CD: Johan Phil
COO: Fredrik Linder
Account Manager: Annelie Andersson
Digital Creative: Anders Sjönvall
Digital Creative: Tobias Snäll
Digital Creative: Mathias HØst Norr
Digital Creative: August Segerholm
Digital Creative: Daniel RØrbæk
VD: Tomas Lestrup, Bsmart
PR Manager: Nils Holmöw, H&K
3D: Alex Kassagiannis, Real Eyes
Ljud: Flickorna Larsson
3D: IMSA CAD
Alarmteknologi: Johan Carlsson, PFO
Director: Robert Hårdh, Civil Rights Defenders
Kommunikation: Natasha Esbjörnson, Civil Rights Defenders
Projektledare: Padi Matseke, Civil Rights Defenders

Sammanfattning:
Mål: Öka säkerheten genom kommunikation för utsatta människorättsförsvarare i världens farligaste regioner. Öka kännedomen i Sverige och internationellt om mänskliga rättigheter generellt och regimers övergrepp på individer specifikt. Positionera Civil Rights Defenders i Sverige och internationellt. Åtgärd Vi skapade och lanserade Natalia Project, världens första överfallsalarm för utsatta människorättsförsvarare och kopplade det till sociala media. Resultat Den första gruppen är utrustade med GPS/GSM överfallsalarm och 50 personer är utbildade. Natalia Project skyddar idag modiga individer från Norra Kaukasus till Östra Afrika, från Sydostasien till Europa. Lanseringen nådde ut i princip alla svenska medier och beräknad redaktionell räckvidd är +2 miljarder. Dessutom har ett kraftfullt nätverk för att sprida larmet byggts på Facebook, Twitter och via sms/e-post. Projektet har presenteras för FN, Europarådet, NDI, R.F. Kennedy Foundation, Hiil/Haag m fl.

Motivering:
Det här är mer än en kampanj. Något större. Och viktigare. Lika mycket produktutveckling som reklam. För alla de som kämpar i det tysta. Mot orättvisor och förtryck. Det här är en hyllning till alla dem. Med ett tydligt budskap: Fortsätt. Ett bevis på att världen ser. En livlina. Vad som än händer. Kommunikation när den är som bäst. Och gör mest nytta. Vinnare är Natalia Project.

Silver – Miss Skinny

Uppdragsgivare: Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Byrå: Shout Advertising

Arbetsgrupp:
Copy: Pontus Caresten
AD: Calle Östberg
Produktionsledare: Therese Berglund
Originalare: Johanna Levin
Retuschör: Malin Svensson
AD: Stefan Parkbring
AD-Assistent: Leo Dal Norlind
Filmproducent: Is This it
Musik: Synkop
Digital produktion: 2Creative

Sammanfattning:
I Sverige lider 100 000 människor av ätstörningar. En del i problemet är de tusentals bilder vi ser hela tiden, året runt. Varje dag frågar medie- och modebranschen oss om vi är tillräckligt smala, snygga och om vi passar in i mallen. Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar – ville göra något åt det här. För att få samhället att öppna ögonen skapade vi Miss Skinny – en direktkampanj där vi ställde samma fråga som modereklamen: Passar du in? Vi lanserade en helt ny nätbutik, som bara sålde kläder i size zero. Allt började med ett DR-utskick till utvalda journalister och bloggare. I utskicket fanns ett par specialsydda jeans i size zero och en inbjudan till pressvisning. Reaktionerna var omedelbara. Folk var rasande och plötsligt pratade alla om skeva ideal, kroppsfixering och hur modeindustrin påverkar oss. Några dagar senare avslöjades det verkliga budskapet via ett nytt utskick. Kampanjen fick enormt genomslag – både redaktionellt, på bloggar och i sociala medier.

Brons – Var är konst

Uppdragsgivare: Magasin 3

Byrå: Volontaire

Arbetsgrupp: Volontaire

Sammanfattning:
I hundra år har kritiker och publik ställt en och samma fråga: Vad är konst? Efter 25 år som Sveriges viktigaste plats för samtidskonst, ville Magasin 3 istället fråga: Var är konst? 2013 lämnade museet sina lokaler och skapade en helt ny konstupplevelse – med telefonen som biljett. Utställningen ’On the Tip of My Tongue’ lät dig hitta konsten själv – och konsten hitta dig – genom sms, e-mail, mobilsajter och kartor till din smartphone. Verk från några av världens just nu viktigaste konstnärer ställdes ut på olika platser i realtid och meddelades endast genom mobilen. Samtidigt växte utställningskatalogen med bilder, filmer, intervjuer och ljud – också den direkt i telefonen. Med en ny inställning till hur en utställning kan vara, nådde Magasin 3 en ny publik och utmanade landets konstkritiker ordentligt. Och i en stad där alltfler konsthallar konkurrerar, visade Magasin 3 att den bästa samtidskonsten inte hänger på väggar i slutna rum, utan kan finnas där vi minst anar det.

 


Telekom-, IT-, el-, olje- och bensinbolag

Guld – LG Smartbanners

Uppdragsgivare: LG

Byrå: M&C Saatchi

Arbetsgrupp: M&C Saatchi

Sammanfattning:
Den genomsnittliga Smartphone användaren tittar till sin mobil ca 150 ggr per dygn. Men det är få mobila annonser som verkligen fångar ögat. När LG lanserade sin nya telefon, G2, var det därför extra viktigt att skapa synlighet för en okänd uppstickare på marknaden. Det få visste om var att G2:an var snabbare, hade en stor skärm samt lång batteritid jämfört med konkurrenterna. Därför skapade vi LG G2 Smartbanners, som på ett unikt sätt känner igen vilken Smartphone-modell som annonsen visas på, jämför den med nya G2:an och skräddarsyr ett budskap till användaren för att visa vad de går miste om. På det sättet lyckades vi fånga användarens uppmärksamhet men även förklara att det finns ett alternativ på marknaden som är bättre än den produkt de höll i för stunden. Annonserna nådde en klick-frekvens långt över genomsnittet och gav även stort eko i bloggar och teknikforum världen över.

Motivering:
Lekfullt och ganska retfullt dundrar man rakt in i en kanal som målgruppens normalanvändare tittar till ca 150 gånger per dygn. Där uppnår man med ett snabbt och målgruppsanpassat budskap självfallet ganska momentant en imponerande effekt. Och; när man i anslutning till kampanjen dessutom kan addera en fantastisk spridning av kampanjen och dess budskap
i bloggar och på teknikforum världen över är det bara att hänföras över en extremt väl uttänkt och genomförd kampanj.

Det kan därför under inga omständigheter bli tala om något annat är Guld för M&C Saatchi med den ovanligt träffsäkra kampanjen LG Smartbanners.

Silver – SM i Lovebombing

Uppdragsgivare: Halebop

Byrå: Smicker

Arbetsgrupp:
Creative Planner & Copy: Johnnie Mellström
Produktionsledare: Helena Friberg
Digital Director: Gabriella Britth
Projektledare & Strateg: Henrik Hansson
Marknadschef: Karin Rosell, Halebop
Kommunikationsansvarig: Gabriella Westin, Halebop
Ansvarig PR, sociala medier och CRM: Åsa Bohman, Halebop

Sammanfattning
Hur lyckas en liten aktör med små resurser sätta en schysstare ton i sociala medier, utan att belasta en liten organisation med stort säljfokus mot befintliga kunder? Med ”Sveriges mest nöjda mobilkunder” i bagaget, lät Halebop de egna kunderna sköta snacket, på en kundresa som gick via Instagram, Facebook och YouTube – med avstamp i den direkta kunddialogen. Och fick över 1,2 miljoner digitala lovebombingar i en annars hård och kall miljö.

Brons – Fortums julkalender

Uppdragsgivare: Fortum

Byrå: Abakus

Arbetsgrupp:
Projektledare/Strateg: Christel Hedin
Produktionsledare: Martina Claesson
AD: Pascal Denis
Copy: Tom Magnusson
Final Art: Tom Skillgate
Projektledare: Stefan Höglund, WebPower
Kundansvarig: Oscar Hillestad, Crossroads Loyalty Solutions
Beställare: Kicki Zeilon, Fortum
Beställare: Johanna Åberg, Fortum

Sammanfattning
Elen är en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag. Men för många av oss är det en sådan självklarhet att vi inte ens tänker på att den finns där. Krydda det med lågt intresse och krångliga köpprocesser, så blir det inte bättre. Så, vi hade ett tufft utgångsläge, att sälja något de flesta tar för givet och kanske tycker är krångligt att sätta sig in i. Lägg till utmaningen att, i en redan stressig tid, få uppmärksamhet via e-post. Hur många inkorgar är inte redan helt översvämmade? Här behövdes magi för att lyckas! Och vad är mer magiskt än julen? Under den mörkaste och kallaste tiden i Sverige, då elen verkligen behövs, skapade vi ”Den elektriska julkalendern”. Vi ville koppla el och Fortum till något som är roligt, spännande och okomplicerat. Och vi ville visa att det lönar sig att klicka på mejl från Fortum. Varje dag erbjöd vi kunderna att, till låga priser, köpa riktigt bra föremål som oftast används ihop med el. Och magi uppstod! 70% av mottagarna valde att öppna kalendern, om och om igen, varje dag i en hel månad! 24,6% klickade vidare och i slutet av december hade 61.494 kunder besökt vår kampanjsajt.


Underhållning

Guld – Home invasion

Uppdragsgivare: Elmsta 3000 Horror Fest

Byrå: Saatchi Saatchi

Arbetsgrupp:
Creative Director: Gustav Egerstedt
Copy: Petter Dixelius
Web Director: Erik Hjort af Ornäs
Planner: Elin Johansson
Praktikant: Stella Cocozza Laconelli
Uppdragsgivare: Roger Glassel, Elmsta 3000 Horror Fest

Sammanfattning:
En inbjudan till skräckfilmsfestivalen ”Elmsta 3000 horror fest”. Temat för höstens festival var ”Home invasion”, en sub-genre inom skräckfilm. Inbjudan gick ut till festivalens medlemmar. Vi utnyttjade att vi hade ett medlemsregister med telefonnummer och hemadresser. Sedan skrämde vi skiten ur dom.

Motivering:
Briljant enkel direktmarknadsföring som går under skinnet. Rysligt kul och skrämmande effektivt.

Silver – The Live Quiz Release

Uppdragsgivare: Föreningen Popaganda/Luger

Byrå: Saatchi & Saatchi

Arbetsgrupp:
Creative Director: Gustav Egerstedt
Copy: Petter Dixelius
Designer: Louise Erdman Sundh
Digital AD: Erik Hjort af Ornäs
Planner: Elin Johansson
Projektledare: Maria Lindskog Klasén
Produktionsledare: Lina Alshammar
Produktionsledare: Fredrika Frenkiel
AD: Adrian Berggren, STOPP
Producent: Marlen Hernbrand, STOPP
Utvecklare: Carl Calderon, STOPP
Utvecklare: Victor René, STOPP
Utvecklare: Håkan Boqvist, STOPP
Fotograf: Magnus Torsne, Fotograf Magnus Torsne
Streamingleverantör, Projektledare: Ronnie Mastroc

Sammanfattning
Popaganda är sist ut av sommarens musikfestivaler. För att inte drunkna i utbudet gäller det att få igång snacket bland fansen och synas i media innan festivalsäsongen börjar. Istället för att skicka ut en traditionell pressrelease så bjöd vi in fans och journalister att gemensamt lista ut vilka artister som var bokade till årets festival i en ”Live Quiz Release” på nattklubben Trädgården. Över 1000 personer kom dit för att se tre band framföra covers av artisterna som var bokade till sommarens festival. För varje låt gällde det att vara först med att tweeta korrekt artistnamn och använda #popa13. Den som var snabbast vann en biljett till festivalen! Eventet streamades även live på Popaganda.se så att fans utanför Stockholm kunde delta. Den 30 maj (samma dag som eventet) var #popa13 den 3:e högst rankade Twitter-trenden i Sverige vilket gav en total räckvidd på 123 997 användare. Popaganda nämndes i 196 st. artiklar maj-juni 2013, att jämföras med 28 st. maj-juni 2012. Den 1 aug hade Popaganda sålt 264% fler biljetter än vid samma datum sitt tidigare bästa år.

Brons – GOWEST

Uppdragsgivare: Stockholm Pride

Byrå: M&C Saatchi

Arbetsgrupp: M&C Saatchi

Sammanfattning
De flesta förknippar Stockholm Pride med den årliga paraden och en somrig festivalvecka. De flesta svenskar vet inte om att Stockholm Pride även jobbar för HBTQ-rättigheter både inom och utanför Sveriges gränser. När en domstol i Moskva förbjöd Pride-festivaler i 100 år, drabbades den ryska HBTQ-rörelsen av en av de värsta människorättsliga klimaten sedan Sovjets fall. När omvärlden stod ovetandes och handlingslös, bestämde vi oss för att väcka debatt och sträcka ut en hand. Vi skapade sajten gowest2013.com där du kunde komponera en Twitter-inbjudan till Stockholm Pride, och din tweet översattes direkt till ryska. När tweeten skickades ändrades även geo-taggen till en stad i Ryssland. Med hjälp av den ändrade geo-taggen i kombination med hashtaggen #gowest hoppdes vi få initiativet Gowest att bli ett trendande samtalsämne på Twitter i Ryssland. Ju fler tweets som skickades desto större var chansen att bli ett ”trending topic” på ryska Twitter. Allt för att göra Putins män uppmärksammade på att vi ser vad som händer i landet, samt ett kärleksbudskap till alla aktivister i Ryssland om att de inte står ensamma. Vi uppmanade twittrare, makthavare, artister, näringslivsprofiler, ledarskribenter, politiker, programledare – alla med en röst – att använda sajten och hashtaggen #gowest i sociala medier. Det gjorde att tweets på ryska började dyka upp i Twitter-flödet här hemma, vilket stack ut och snabbt skapade engagemang kring Stockholm Pride så väl som situationen i Ryssland och hur den nya lagstiftningen strider mot mänskliga rättigheter. Kampanjen blev gnistan till ett enormt stöd för ryska HBTQ-rättigheter såväl i svensk som internationell media. Något som knappt uppmärksammats alls i Sverige tidigare. Debatten som följde gav också upphov till en rad andra initiativ för att stödja HBTQ-aktivister i kampen mot den ryska inställningen.


Övriga tjänster och hälsa

Guld – Media is the message

Uppdragsgivare: Jernhusen Media

Byrå: Garbergs

Arbetsgrupp:
Creative Director: Petter Ödeen
Copy: Sedir Ajeenah
AD: Jacob Frisk
Projektledare: Andreas Engstrand
Produktionsledare: Malin Boustedt
Formgivare: Mimmi Wägerth
Uppdragsgivare: Ann Hermansson, Jernhusen Media

Sammanfattning:
Jernhusen Media äger några av Sveriges mest attraktiva medieytor. Men få reklam- och mediebyråer känner till dem. Vårt uppdrag var att öka kännedomen och samtidigt berätta att tågstationer är en effektiv kommunikationsplats. Vi bestämde oss för att bevisa slagkraften i vårt egna media genom ett experiment. Kan vi rikta ett meddelande i våra egna kanaler till en enstaka individ och förlita oss på att budskapet kommer nå fram, helt utan annan annonsering eller direktreklam? För om vi själva inte använder vårt media för att kommunicera, varför ska någon annan göra det? När kampanjen var över hade 21 av 30 byråer hört av sig. Under 2013 ökade Jernhusen Media sina intäkter med 33% och i december, årets tuffaste månad, hade man dubbelt så många kunder jämfört med samma månad föregående år.

Motivering:
När man tänker stort, kan man tänka tvärtom. Och då är det helt riktigt med oriktad, riktad reklam. För hela tanken är ju att budskapet kan missa dig, men träffa ändå.

Brons – The Selfie Ads

Uppdragsgivare: Friskis & Svettis Region Stockholm

Byrå: Volt Reklambyrå

Arbetsgrupp:
Copy: Petter Nylind
AD: Jörgen Berglund
Operativ Projektledare: Louise Wallgren
Original: Åsa Stjärnquist
Projektledare: Magnus Tengzelius
Varumärkeskommunikatör: Fredrik Cabré, Friskis & Svettis Region Stockholm

Sammanfattning:
Instagram svämmar över av selfies – och gym-, fitness- och träningstrådarna är antagligen de mest selfie-täta platserna på hela internet. Bilderna som läggs upp av Friskis & Svettis medlemmar är inga undantag. Vi tog till vara på selfie-trenden och lyckades göra medlemmarnas bilder till annonser för Friskis & Svettis 14 föreningar i Stockholm.


Specialpriser

Analys- och resultatpriset

Guld – En kalasbra analys

Uppdragsgivare: Apoteket

Byrå: Kaplan

Arbetsgrupp:
Head of Customer Insight: Ann-Charlotte Hellström
Key Account Director: Anna Trygg
Account Manager: Jenny Högström
Copy: Emil Holmström
Creative Director/AD: Anna Sahlin
Final Art: Susanne Åkerberg
Analytiker: Leo Johansson
Digital Developer: Olle Fagerlin
Digital Developer: Fredrik Johansson
CRM-Projektledare: Kristin Molin, Apoteket
Marknadschef: Johan Landeström, Apoteket
Produktionskoordinator: Tina Carlsson, Apoteket

Sammanfattning:
För att skapa en riktigt belönande kampanj med bra och lockande erbjudanden gjordes en grundlig korsförsäljningsanalys baserad på den sedan tidigare implementerade RFM-strategin och försäljningsstatistik från samma period året innan. Analysen hjälpte oss att skapa en aktivitet som belönade medlemmarna i Apotekets kundklubb ApoPlus både monetärt och emotionellt. Detta noggranna underarbete hjälpte till att skapa en kampanj som vida översteg alla förväntningar. Inom vissa målgrupper var responsen över 82% och merförsäljningen över 70%. Flera produkter ökade tusentals procent i volym. Totalt överträffades målet för merförsäljning med 350%.

Motivering:
Genom att ställa rätt diagnos och jobba efter ett beprövat recept har byrån skapat en analytisk multivitamin som resulterade i långt fler köpvilliga patienter – förlåt – kunder än som var målet.


Bästa Kundlojalitetsprogram

Guld – Schyssthetsprogrammet

Uppdragsgivare: Halebop

Byrå: Smicker

Arbetsgrupp:
Projektledare & Strateg: Henrik Hansson
Creative Planner & Copy: Johnnie Mellström
Produktionsledare: Helena Friberg
Digital Director: Gabriella Britth
Copy: Nathalie Desmond
Marknadschef: Karin Rosell, Halebop
Kommunikationsansvarig: Gabriella Westin, Halebop
Ansvarig PR, Sociala medier & CRM: Åsa Bohman, Halebop

Sammanfattning:
Hur kan företag ta en naturlig och uppskattad roll i våra liv, i en tid när vi knappt hinner med kompisar, familj eller egna intressen i vardagen? Med en bredare och mognare målgrupp än någonsin tog Halebop rollen som möjliggörare, och adderade schysstare mervärden till sånt som målgruppen redan gillar att göra. En kundresa som började i Halebops egen kanal, och fortsatte via Instagram, Facebook och YouTube, gav målgruppen en möjlighet att stå ut på sin egen hemmaplan. Kunderna själva satte Halebop på den sociala medie-kartan för fler, förlängde sina abonnemang och gav utmärkelsen ”Sveriges mest nöjda mobilägare” (SKI) – för sjätte året i rad!

Motivering:
Hur fortsätter man att vara utmanare fast man är etablerad? Hur får man Sveriges nöjdaste kunder för sjätte året i rad? Kanske genom att låta kunderna vara med och göra världen i lite schysstare. Det tyckte juryn var schysst. Jätteschysst faktiskt.

Brons – Willys+

Uppdragsgivare: Willys

Byrå: DDB Göteborg/DDB Stockholm

Business Director: Robert Waern, DDB Göteborg
Business Director: Maria Lundvall, DDB Stockholm
Produktionsledare: Charlotta Hallgren, DDB Stockholm
Produktionsledare: Marina Floresjö, DDB Stockholm
Produktionsledare: Nathalie Gonzaléz, DDB Göteborg
Planner: Adam Sandahl, DDB Stockholm
Planner: Johan Kruse, DDB Göteborg
Planner: Karl Wikström, DDB Stockholm
AD: Fredrik Achatius, DDB Stockholm
AD: Mikael Selin, DDB Göteborg
AD: Nina Berggren, DDB Stockholm
Copy: Niklas Synning, DDB Stockholm
Copy: Niklas Moberg, DDB Göteborg
Copy: Jens Thelfer, DDB Stockholm
Design: Daniel Löfwenborg, DDB Stockholm
Final Art: Matilda Jacobsson, DDB Stockholm
Final Art: Linda Engström, DDB Göteborg
Final Art: Peter Danielsson, DDB Stockholm
Head of Digital: Jojo Brännström, DDB Stockholm
Digital Producer: Mia Engström, DDB Stockholm
Digital Producer: Louise Carell, DDB Stockholm
UX: Johan Lilja, DDB Stockholm
Digital Design: Susanna Averpil, DDB Stockholm
Digital Design: Tobias Bergdahl, DDB Stockholm
Motion Graphic Designer: Eskil Lundberg, DDB Stockholm
Motion Graphic Designer: Nathalie Gonzaléz, DDB Göteborg
Ansvarig Willys+: Marcus Nyman, Willys
Marknads- och Kommunikationschef: Patrick Grabenbauer, Willys
Kommunikationsansvarig: Johanna Eurén, Willys
Ansvarig Digitala kanaler: Petter Engelbertsson, Willys
Projektdeltagare: Shabnam Heidaripour, Willys
Projektdeltagare: Karin Hamnén, Willys
Projektdeltagare: Matilda Nordin, Willys
Projektdeltagare: Elisabeth Andreas, Willys

Sammanfattning:
För en lågprisutmanare som Willys var det långt ifrån självklart att etablera ett lojalitetsprogram. Men i takt med att köpmönster, kundvanor och teknik utvecklats såg Willys möjlighet att hitta nya, smarta sätt att stärka relationen med sina kunder. 2013 lanserades Willys+, som är precis vad det heter: Willys med ett plus i kanten. Willys+ är branschens första helt digitala lojalitetsprogram där Willys valt bort bonus, återbäring, papperskuponger och andra kostnadsdrivande delar och istället fokuserat på fler och bättre erbjudanden till sina trogna kunder. Men var kunderna mogna? Skulle de ta till sig ett digitalt program utan bonus? Efter att ha uppnått årsmålet för antalet värvade kunder på 28 dagar, passerat 1 miljon värvade kunder efter 6 månader och bidragit till en rejäl försäljningsökning för hela kedjan har vi svaret: ja! Genom att ta fasta på kundens värderingar och med ledorden Enkelt och Ekonomiskt har Willys+ gjort ett stort avtryck i en mogen och trögrörlig bransch.


Kreativitetspriset

Guld – Är du Klaus-Heidi?

Uppdragsgivare: Lufthansa

Byrå: DDB Stockholm

Arbetsgrupp:
Account Director: Charlotte Lusiak
Account Manager: Katarina Mohlin
Copy: Daniel Vaccino
AD: Joakim Khoury
AD: Patrik Pagréus
AD: Daniel Mencák
Copy: Jens Thelfer
AD Assistent: Oskar Pernfeldt
Digital Planner: Christoffer Mård
Produktionsledare: Katarina Bäcklind
Web Developer: Alexander Ekman
Web Developer: August Björnehag
Designer: Martin Runfors
Repro: Christina Björnehag
Executive Creative Director: Jerker Fagerström
Creative Director: Magnus Jakobsson
Creative Director: Fredrik Simonsson
PR rådgivare: Simon Strand, DDB Stockholm
Executive Producer: Stefan Falk, DDB Film
Film Producer: Mattias Coldén, DDB Film
Regissör: Kalle Haglund, DDB Film
DOP: Johannes Berner, DDB Film
DOP: Mikael Göthage, DDB Film
Editor: Harris Badic, DDB Film
Online Artist: Johannes Gustavsson, DDB Film
Grading: Smoke and Mirrors
Sound & Music: Plop
Marketing Specialist: Magnus Engvall, Lufthansa Sverige
PR: Gustav Dahlgren, Burson-Marsteller

Sammanfattning:
Genom att sälja drömmen om Berlin snarare än det billiga Berlin, ville Lufthansa stärka sina aktier på denna konkurrensutsatta och pris-fokuserade rutt. Med svenskarnas välkända förkärlek till staden som grund erbjöd vi ett nytt liv i Berlin inkl. biljett, lägenhet, språkkurs med mera: allt betalt av Lufthansa. För att vinna behövde du bevisa att du verkligen ville bli Berlinare och det gjorde du genom att juridiskt byta namn till Klaus-Heidi, en hen-vänlig sammanslagning av två tyska förnamn. Utmaningen lanserades i en integrerad kampanj, men utan köpt media. Klaus-Heidi skapade rubriker i bl.a. Economist, Spiegel, Huffington Post, AFP och Russia Today. Kampanjen fick 240 miljoner impressions världen över och stod för 25 % av Lufthansas mentions i sociala medier globalt. 41 svenskar mellan åldrarna 19 och 67 bytte namn. 41 fick ett personligt silver-kort med 60 000 poäng som tröst. Vinnaren Klaus-Heidi Andersson från Fjugesta fick ett officiellt välkomnande av Berlins borgmästare.

Motivering:
Ingen marknadschef vill göra målgruppen upprörd. Det är svårt att få människor att bry sig om reklam; alltså borde det vara snudd på omöjligt att få dem att förändra sina liv. Men den som vågar utmana får en kampanj som till och med kan vara livet ut. Årets kreativitetspris bevisar att man måste våga för att vinna. Grattis DDB Stockholm och alla som numera heter Klaus–Heidi!

Silver – Home Invasion

Uppdragsgivare: Elmsta 300 Horror Fest

Byrå: Saatchi & Saatchi

Arbetsgrupp:
Creative Director: Gustav Egerstedt
Copy: Petter Dixelius
Web Director: Erik Hjort af Ornäs
Planner: Elin Johansson
Praktikant: Stella Cocozza Laconelli
Ansvarig Uppdragsgivare: Roger Glassel, Elmsta 3000 Horror Fest

Sammanfattning:
En inbjudan till skräckfilmsfestivalen ”Elmsta 3000 horror fest”. Temat för höstens festival var ”Home invasion”, en sub-genre inom skräckfilm. Inbjudan gick ut till festivalens medlemmar. Vi utnyttjade att vi hade ett medlemsregister med telefonnummer och hemadresser. Sedan skrämde vi skiten ur dom.

Silver – Det besjälade bläcket

Uppdragsgivare: Svenska Filminstitutet

Byrå: Lowe Brindfors

Arbetsgrupp:
Executive Creative Director: Rickard Villard
AD: Jeremy Phang
Copy: Desiré Engström
Designer: Noel Pretorius
Designer: David Drew
Producent: Mikaela Rönnberg
Final Art: Lena Barthon
Final Art: Jesper Kewenter
Ansvarig uppdragsgivare: Anna Serner, Svenska Filminstitutet
Uppdragsgivare: Ida Kjellgren, Svenska Filminstitutet
Uppdragsgivare: Hanna Söderstedt, Svenska Filminstitutet

Sammanfattning:
Guldbaggen fyller 50 år och ville göra en galainbjudan värdig ett 50-årsjubileum. Något som hyllar den rika svenska filmhistorien. Inga problem! Vi malde ner olika typer av rekvisita från filmhistorien och gjorde ett eget bläck, som vi tryckte inbjudan med. Vi fick tag i allt från manus, gamla fotografier, Tomas Alfredsons nyanser av brunt, Pernilla Augusts tacktal, kläder, smink, gamla filmrullar, lampor, anteckningar, personliga tillhörigheter och en massa annan historia som blev förevigad i bläcket. Inbjudan skickades hem till de 2000 inbjudna till galan, tillsammans med en penna fylld med samma bläck. För att inspirera fler att fortsätta skriva på den svenska filmhistorien. På guldbaggen.se kunde man se filmen om hur bläcket gjordes.

Brons – Samarbetsappen

Uppdragsgivare: Försvarsmakten

Byrå: DDB Stockholm

Arbetsgrupp:
AD: Daniel Mencák
AD: Fredrik Simonsson
AD: Joakim Khoury
Copy: Daniel Vaccino
Copy: Magnus Jakobsson
Creative Director: Fredrik Simonsson
Creative Director: Magnus Jakobsson
Designer: Martin Runfors
Business Director: Jacob Sandström
Planner: Cornelia Wangel
Projektledare: Sandra Kaludjercic Bergman
Technical Director: Andreas Fabbe Andersson
Web Director: Jojo Brännström
Digital Producer: Elisabet Halming
Produktionsbolag: Monterosa
Digital Media Manager: Anders Sjödén, Försvarsmakten
Digital Media Manager: Johannes Hellqvist, Försvarsmakten
Head of Marketing Communication: Robert Forss, Försvarsmakten
Projektledare: Annika Ivner, Försvarsmakten

Sammanfattning:
Att samarbeta under press är en viktig del av Försvarsmaktens verklighet. I många sammanhang finns det nästan ingen tid att tänka alls. Därför måste du lära dig att agera snabbt och logiskt tillsammans med andra. För att utmana vår målgrupp valde vi därför att utveckla en app som låter dem prova den typen av samarbetsförmåga som krävs inom Försvarsmakten. För att ge en så verklig upplevelse som möjligt skedde alltsammans live i respektive spelares Smartphone. Samtliga samarbetsuppgifter gav en försmak av vad ett jobb inom Försvarsmakten innebär. Klarade man samtliga uppgifter fick man tillgång till ansökningshandlingar som krävs för att söka jobb inom Försvarsmakten. Totalt spelades hela 221 300 spelomgångar. Antal inkomna intresseanmälningar: 2 736. Det kallar vi bra samarbetsförmåga.


Personliga priser

Årets AD

Elin Lindecrantz

För: En kuverthistoria på liv och död
Byrå: Mecka
Uppdragsgivare: Bong


Årets Copy

Sedir Ajeenah

För: Media is the message
Byrå: Garbergs
Uppdragsgivare: Jernhusen Media


Årets Annonsör

Lufthansa

Är du Klaus-Heidi?